You are here

Vnitřní zajišťování kvality

KA04
Celouniverzitní
Hlavním cílem aktivity je vytvoření a do rutinního provozu zavedení systému zajišťování a vnějšího hodnocení kvality výukového procesu. Při realizaci klíčové aktivity budou vytvořeny metodické materiály pro oblast řízení a hodnocení kvality (s využitím výstupů IPN Kvalita), které budou zapracovány do interní předpisové základny. Tyto metodiky budou obsahovat mimo jiné vnitřní standardy kvality pro akreditace na ČVUT, principy krátkodobých a dlouhodobých vnitřních i vnějších evaluací studijních programů pro potřebu validace programů a získání a udržení institucionální akreditace.

Budou analyzovány možnosti zapojení zainteresovaných stran (min. studenti, zaměstnavatelé budoucích absolventů a akademičtí pracovníci) do systému řízení kvality. Oblast kvality bude řešena ve vzájemné kooperaci centrálního metodika a centrálního manažera kvality (zaměstnanci rektorátu ČVUT, kteří budou vrcholově zodpovídat za dosažení věcné správnosti výstupů) s manažery kvality a interními auditory jednotlivých součástí ČVUT zapojených do procesů výuky (zodpovědní mj. za zohlednění odlišností pracovišť ve výsledné metodice).

Bude revidována organizační struktura a bude doplněna o útvary pro řízení kvality potřebné vzhledem ke stanoveným vzdělávacím a výzkumným cílům a s ohledem na požadavky § 7 odst. 1 písm. d) zákona č. 111/1998 Sb. ve znění platném od 1. 9. 2016.

Na základě metodik a zvoleného postupu zapojení třetích stran budou vytvořeny školicí materiály pro pracovníky ČVUT a budou realizovány teoreticky i prakticky zaměřené kurzy. Zároveň budou analyzovány stávající procesy související s řízením kvality a budou navrženy jejich změny a doplnění; tyto změny budou implementovány do praxe organizace. Pro dokumentaci procesů bude využit existující procesní portál ČVUT.

Pro zajištění udržitelnosti a opakovatelnosti procesů hodnocení kvality bude vytvořena IS podpora doplněných a/nebo změněných procesů a dojde k její integraci do stávajícího informačního systému ČVUT. Vývoj bude realizován vlastními pracovníky ČVUT v úzké spolupráci s centrálním metodikem a manažery kvality.

V následujících fázích projektu dojde k opakované externí evaluaci systému (na jejímž základě bude možné realizovat a prokazovat neustálé zlepšování) a rutinnímu provozu jeho monitoringu.

Za obsah odpovídá: Mgr. Michaela Kučerová