You are here

Podpora studentů se specifickými potřebami

KA06
Celouniverzitní
Aktivita navazuje na dříve realizované projekty, jejichž cílem bylo zejména odstraňování fyzických bariér pro studenty s pohybovým postižením, a to většinou za účasti Střediska pro podporu studentů se specifickými potřebami ELSA.

Aktivita je zaměřena především na zvyšování kompetencí pracovníků ČVUT z hlediska přístupu ke studujícím se specifickými vzdělávacími potřebami. Zapadá do 2. prioritního cíle Dlouhodobého záměru ČVUT (Diverzita a dostupnost), tematického okruhu 3 (Otevřenost: Vytvářet vhodné podmínky pro studium osob se socio-ekonomickým znevýhodněním a specifickými potřebami).

Aktivita je zaměřena na několik dílčích oblastí. První z nich je příprava pro rozšíření podpory studentů s fyzickými omezeními (zde máme na zřeteli jak omezení pohybová, tak smyslová, se zvláštním důrazem na potřeby osob nevidomých a slabozrakých). Klíčová však bude oblast podpory studentů se specifickými poruchami a psychickými problémy. Pro tento účel bude za přispění jednotlivých součástí ČVUT vypracována komplexní studie, na jejímž základě vzniknou výukové materiály pro vzdělávání pracovníků akademických i administrativních; ty budou následně využity pro školení obou těchto cílových skupin.

Hlavními aktivitami budou:

  • Aktualizace studie „Bezbariérové ČVUT – Informace o přístupnosti objektů ČVUT pro osoby se zdravotním postižením“,
  • Vypracování doporučení pro návazné činnosti a opatření ve prospěch osob s fyzickými omezeními,
  • Vypracování komplexní studie zabývající se specifickými poruchami a psychickými problémy studentů na jednotlivých fakultách a součástech ČVUT,
  • Příprava výukových materiálů pro školení akademických a administrativních pracovníků,
  • Školení akademických a administrativních pracovníků.

Výstupem budou:

  • Seznam doporučovaných konkrétních činností a opatření pro podporu osob s fyzickými omezeními,
  • Komplexní studie zabývající se specifickými poruchami a psychickými problémy studentů,
  • Výukové materiály pro školení akademických a administrativních pracovníků.

Za obsah odpovídá: Ing. Jaromír Hrad, Ph.D.