You are here

Internacionalizace VŠ prostředí

KA08
Fakulta dopravní
Projektová aktivita je zaměřena na podporu internacionalizace výuky, a to ve třech základních směrech: A) realizace studijních pobytů studentů v rámci přípravy joint-degrees studijního programu „ Integrated International Master Programme Road Traffic Engineering“ (IIMPRT) na Westsächsische Hochschule Zwickau – University of Applied Sciences B) rozvoj vztahů se zahraničními univerzitami (např. Institut Teknologi Bandung). C) podpora MEPS – Middle European Project Seminar pořádaný třemi středoevropskými univerzitami od r. 1997.

Ad A) Nově připravovaný joint-degree program  Road Traffic Engineering (RT) bude určen pro studenty ČVUT v Praze Fakulty dopravní a Faculty of Automotive Engineering of Westsächsische Hochschule Zwickau. Studenti  se v rámci přípravy a případné realizace tohoto programu zúčastní výuky na Faculty of Automotive Engineering of Westsächsische Hochschule Zwickau podle studijního plánu, který bude obsahovat jak povinné předměty, tak povinně volitelné a volitelné předměty.

Ad B) Rozvoj vztahů se zahraničními univerzitami bude zaměřen na výměnu zkušeností s různými formami pedagogické činnosti v oblasti dopravy včetně zkoumání možností soustavné spolupráce, např. výměnných pobytů studentů i akademických pracovníků,  přednášek odborníků partnerských univerzit v rámci výuky, společné účasti na řešení studentských projektů a dalších aktivit vedoucích k zatraktivnění a obohacení výuky o znalosti a řešení dopravní problematiky z různých úhlů pohledu v mezinárodním prostředí.  Rozvoj vztahů s Faculty of Mechanical and Aerospace Engineering of Institut Teknologi Bandung, Indonesia je zaměřen na výměnu zkušeností a vzájemnou kooperaci při řešení témat z oblasti zejména letecké dopravy. Předpokládá se realizace několika vzájemných návštěv akademických pracovníků zaměřených na zkoumání možností a realizaci přípravy joint-degrees magisterského programu zaměřeného na provoz a řízení letecké dopravy.

Ad C) MEPS (Middle European Project Seminar) je každoročně konaný několikadenní pracovní mezinárodní dopravně-inženýrský projektový seminář studentů a pedagogů ČVUT v Praze, Technické univerzity ve Vídni a Budapešťské technické a ekonomické univerzity zaměřené na řešení reálných dopravně inženýrských problémů konkrétního území -hostitelského města. Každý rok se bude tento seminář konat v jedné z hostitelských zemí, Fakulta dopravní bude pořádat tento seminář v letech 2017 a 2020. Podstatou je spolupráce skupiny studentů, řešících úlohy zadané zástupci hostitelského města a specialisty z rozličných dopravně zaměřených institucí (např. řešení křižovatek, rozvoj cyklistické dopravy ve městech, řešení organizace parkování atd.). Tyto mezinárodní studentské týmy získají od města veškerá potřebná data, případně provedou další potřebné průzkumy samy v prvních dnech semináře. Výsledkem této týmové spolupráce by měla být originální a proveditelná řešení, která budou využitelná pro dané město. Vyvrcholením semináře budou závěrečné prezentace, při kterých se očekává nabídka řešení krátkodobého i dlouhodobého charakteru včetně obhajoby a diskuse.

Za obsah odpovídá: Ing. Luboš Nouzovský