You are here

Internacionalizace VŠ prostředí

KA08
Fakulta elektrotechnická
Realizují se aktivity a) Příprava komplexního systému distančních přijímacích zkoušek pro samoplátce, b) Mezinárodní univerzitní spolupráce pro bc. a mgr. studium, c) Double degree programy na ČVUT FEL.

Z pěti podaktivit uvedených v projektové žádosti se po zapracování připomínek hodnoticí komise realizují pouze následující tři, které nejsou provázány s komplementárním projektem ERDF, který nebyl podpořen:

 

 

  1. Příprava komplexního systému distančních přijímacích zkoušek pro samoplátce

Příprava komplexního systému distančních přijímacích zkoušek pro samoplátce z matematiky a z fyziky. Systém umožní zájemce o studium vyzkoušet online dálkově a nebude nutné spoléhat na podklady o vzdělání, které poslal sám zahraniční zájemce o studium. Tito studenti za studium platí, což je pro FEL motivační. Není však vhodné přijímat lidi bez studijních předpokladů.

  1. Mezinárodní univerzitní spolupráce pro bc. a mgr. studium

Jedním z cílů této podaktivity je rozvíjet spolupráci FEL s odpovídajícími zahraničními fakultami formou tzv. mezinárodních škol, získávání bilaterálních dohod, vzájemných stáží a studijních výjezdů pro načerpání nových znalostí, pracovních návyků a inspirace. Důležitou složkou je výměna zkušeností a navázání osobních vazeb mezi lidmi ze stejného oboru. Na začátku bude rozvíjena již probíhající spolupráce v oblasti výuky s INPG Grenoble (http://www.grenoble-inp.fr/) zahrnující rozšíření výukových vazeb, transfer znalostí a uplatnění, sdílení předmětů v anglickém jazyce, přijetí učitelů z INPG Grenoble na FEL na vybrané přednášky na speciální témata mimo standardní výuku, vybrané přednášky učitelů FEL na INPG Grenoble, využití vybavení laboratoří na ČVUT na INPG, přístup do laboratoří MINATECH v Grenoble.

Dalším cílem je posílení mezinárodní spolupráce ČVUT v PEGASUS Network (https://www.pegasus-europe.org/). PEGASUS (Partnership of a Europian Group of Aeronautic and Space UniversitieS) je sdružení 25 evropských technických univerzit, které nabízejí studium zaměřené na letectví a kosmonautiku. Smyslem sdružení je výměna zkušeností a spolupráce jak mezi univerzitami, tak i s firmami a vládním sektorem. Zapojení ČVUT spočívá v účasti na zasedání Council a Board sítě PEGASUS (2x ročně) a účasti studentů na PEGASUS related student conferences (1x ročně).

Dalším cílem je propagace anglických programů a tutorování zahraničních studentů FEL. Aktivita je zaměřena na zvýšení počtu zahraničních studentů studujících na FEL v anglických akreditovaných programech pomocí vhodné propagace na webových stránkách ČVUT FEL, sociálních sítích a zahraničních veletrzích se vzděláním. Součástí aktivity bude i rozbor a určení nejčastějších studijních problémů zahraničních studentů, které v důsledku povede ke snížení neúspěšnosti studia. Každý zahraniční student bude mít svého tutora, který zajistí včasné identifikování problémů se studiem.

  1. Double degree programy na ČVUT FEL

Cílem podaktivity je vznik stálé pracovní skupiny sestavené ze zaměstnanců FEL pro systematické vytváření double degree studia s perspektivními zahraničními univerzitami. Pracovní skupina bude připravovat double degree studijní programy pro magisterské studenty FEL na základě podnětů a v úzké spolupráci s akademickými pracovníky FEL a dle pokynů vedení FEL. Pracovní skupina nejprve připraví double-degree program s těmito univerzitami: Lulea University of Technology (http://www.ltu.se/?l=en), INPG Grenoble (http://www.grenoble-inp.fr/), Eurecom (http://www.eurecom.fr/en) a s NTUST (http://www-e.ntust.edu.tw/home.php.). NTUST patří mezi nejlepší Asijské univerzity a EURECOM patří mezi Evropskou a světovou špičku v oblasti komunikací. S těmito univerzitami mají zaměstnanci FEL vazby, které budou dobrým základem pro vznik double degree programů.

Za obsah odpovídá: Bc. Petr Hájek