You are here

Internacionalizace VŠ prostředí

KA08
Fakulta informačních technologií
Tato dílčí aktivita má za cíl prohloubení a zkvalitnění internacionální dimenze FIT, přitom sleduje následující dva hlavní směry: - rozvoj role FIT jako cílové (hostitelské) organizace pro zahraniční subjekty, - rozvoj role FIT jako vysílající organizace.

1. První směr se věnuje rozvoji role FIT jako cílové (hostitelské) organizace pro zahraniční subjekty jako jsou mobilitní či full-degree zahraniční studenti a zahraniční akademičtí pracovníci, kteří FIT navštěvují.

  • Základním předpokladem pro naplnění tohoto cíle je vytvoření atraktivní prezentace FIT ve veřejném prostoru, jejíž hlavní složkou bude anglická verze oficiálních WWW stránek FIT. Kromě toho bude po analýze zahájena i vybraná forma prezence FIT v angličtině na sociálních sítích.
  • Studium na FIT není snadné a situaci zahraničních full-degree studentů zhoršuje i nízká úroveň předchozího vzdělání. Jako reakce na existující poptávku bude proto zpracován program přípravného kurzu zahrnujícího výuku angličtiny, matematiky a programování, který bude nabízen zahraničním uchazečům o studium ještě před (případným) přijetím na FIT.
  • Na základě analýzy typických problémů zahraničních studentů zavedeme úvodní seznámení se studijním prostředím na FIT (systémy KOS, PROGTEST, EDUX, Moodle). Studenti budou od počátku vedeni k využívání sociálních sítí spojených s FIT, což zrychlí jejich začlenění do studentské komunity a pomůže zvládat případné problémy. Kromě toho budou moci získat osobního tutora, na kterého se budou moci obrátit se svými problémy.
  • Pro získání vhodných zahraničních akademických pracovníků k působení na FIT využijeme stávající i nově vytvořené odborné kontakty získané prostřednictvím univerzitní sítě Magalhaes účastí na mezinárodních odborných akcích.

2. Druhé zaměření v rámci dílčí aktivity se věnuje roli FIT jako vysílající organizace, pro jejíž studenty a pracovníky představuje zahraniční mobilita důležitou součást studia či profesní kariéry.

  • Formou aktivního výběru a kontaktování vhodných partnerů bude rozšířena kvalitní nabídka zahraničních pobytů studentům FIT.  Předpokládáme získat nové partnery zejména v rámci EU.
  • Spolupráci se zahraničními partnery zaměříme na přípravu alespoň jednoho double-degree studia některého z oborů našeho magisterského programu.
  • V případě mobility akademických pracovníků je cílové pracoviště zpravidla dáno předchozí odbornou spoluprací na individuální nebo institucionální bázi. Tuto mobilitu budeme vedle jejího primárního cíle současně využívat k získání kvalitních kandidátů pro studijní nebo akademickou mobilitu na FIT a pro přípravu dohod o spolupráci.
  • Mezinárodní mobility se budou účastnit i administrativní a techničtí pracovníci, kteří se ve své činnosti dostávají do kontaktu se zahraničními studenty. Mobilita zde bude fungovat hlavně jako prostředek pro získání a přenesení zkušeností z institucí s vysokým počtem zahraničních studentů a vyučujících, současně bude představovat významný motivační faktor profesního růstu příslušných pracovníků.

Za obsah odpovídá: Ing. Miroslav Balík, Ph.D.