You are here

Adaptace studijního prostředí

KA09
Fakulta jadejná a fyzikálně inženýrská
Cílem aktivity je podpořit studenty, kteří nedosahují dostatečných znalostí ze středních škol, ale chystají se ke studiu na ČVUT. Pro zvýšení šancí na úspěšné absolvování VŠ studia bude kladen důraz na snižování bariér při přechodu studentů mezi střední a vysokou školou na základě předchozích zkušeností pomocí přípravných kurzů a výukových materiálů, a to jak v Praze, tak v regionu detašovaného pracoviště Děčín, dále potom za pomoci odborných seminářů a přednášek odborníků z ČVUT pořádaných přímo na středních školách v rámci všech regionů ČR.

Prvním bodem je zkvalitnění obsahu a výuky Přípravných kurzů z matematiky a fyziky pro studenty středních škol, které fakulta již dlouhodobě pořádá, a to na základě poznatků o nedostatcích studentů prvních ročníků vysokých škol, především pak ČVUT. Přípravné kurzy a semináře mají za cíl odstranit nedostatky získané na různých středních školách ve výuce matematiky a fyziky a doplnit chybějí nebo nedostatečně probíraná témata ze středoškolského učiva, která jsou však zásadní pro plynulou návaznost učiva na ČVUT. Podpora a příprava studentů před jejich nastoupení do studia povede k úspěšnému absolvování studia a zahájení spolupráce s praxí v regionech s nedostatkem školeného personálu.

Další částí projektu jsou přednášky přímo na středních školách vedené odborníky z ČVUT. Ty pomohou studentům lépe se orientovat v problematice technických věd, doplní obsah témat nevhodně nebo nedostatečně probíraných v rámci povinného učiva a přiblíží tak studentům vysokoškolský přístup a náhled na odborná témata. Přednášky již nyní zajišťují odborníci z fakulty, cílem je však zvýšit množství těchto přednášek.

Odborné semináře posléze mají sloužit pro individuální studenty, kteří chtějí studovat na ČVUT a již si vybrali obor svého zájmu a chtějí se v něm rozvíjet ještě před nástupem na vysokou školu. Příkladem seminářů jsou již probíhající „Čtvrtky na tokamaku“, jichž se za dobu konání zúčastnila již řada studentů. Ti posléze pokračovali ve studiu na FJFI ČVUT a zdárně zde absolvovali studium, mnohdy s oceněním za vynikající výsledky. Tyto semináře plánujeme rozšířit i na další témata nabízená fakultou.

Za obsah odpovídá: doc. Ing. Václav Čuba, Ph.D.