You are here

Výuka v cizím jazyce

KA10
Masarykův ústav vyšších studií
Cílem aktivity je vytvoření jazykových mutací dvou nově vytvořených akreditovaných studijních programů a u česky vyučovaných vytvoření portfolia předmětů vyučovaných v cizím jazyce.

Myšlenkou tohoto záměru je extrémní důraz na internacionalizaci (jak požaduje trh práce), a to jak v podobě zapojení předmětů vyučovaných v anglickém jazyce, tak i vytvoření a zavedení komplexních anglických mutací těchto programů (výuka pouze v anglickém jazyce) a možnost pružně reagovat na aktuální potřeby na trhu práce nabídkou povinně-volitelných specializací při zachování robustního odborného základu, zajišťujícího vysoký standard všech absolventů a dobrou prostupnost obory.

Cílem související dílčí aktivity (tvorba nových studijních programů) jsou dva nově vytvořené akreditované studijní programy nahrazující původní ekonomicky pojaté programy (na bakalářském a navazujícím magisterském stupni) zajišťovanými na MÚVS. Jejich akreditace směřuje k přeformulaci profilu absolventů a změně struktury programu tak, aby tyto programy byly ekonomicko-technické s důrazem na inovační management, nikoliv pouze ekonomické (zdůvodnění potřebnosti viz dále).

K naplnění tohoto cíle budou směřovat tyto dílčí činnosti a výstupy (některé z nich jsou součástí jiných klíčových aktivit):

  • Zvýšení jazykových, pedagogických a dalších kompetencí pedagogů a administrativních pracovníků (realizováno v rámci v rámci aktivity zaměřené na vzdělávání zaměstnanců, vazba na MI 5 40 01, MI 6 00 00, realizace v MO 1 až 15).
  • Navazování spolupráce se zahraničními partnery v různých formách (smlouvy o participacích ve studijních programech typu joint/double degree, bilaterální dohody o výměnách studentů a pedagogů, ad-hoc dohody se zahraničními pedagogy o účasti na výuce) s cílem zvýšit
  • počet partnerských univerzit pro výměnu studentů a pedagogů a další spolupráci,
  • zapojení zahraničních profesorů a odborníků do výuky ve studijních programech,
  • možnosti uplatnění absolventů na globálním trhu práce.

Tyto činnosti budou probíhat po celou dobu trvání projektu (MO 1 až 22) a promítnou se do MI 5 43 10. To bude mít vazbu na zvýšený počet vyjíždějících studentů na dlouhodobé studijní pobyty, (indikátor MI 5 43 11).

Vazba na rozpočet: paušální náklady na cestovné pro navázání spolupráce a uzavření smluv (18 cest s průměrnými náklady cca 40 000 Kč na jednu cestu).

  • Plánované změny v obou studijních programech (realizováno a detailně popsáno v rámci aktivity zaměřené na tvorbu nových studijních programů, MO 1 až 4, vazba na MI 5 29 00, MI 5 29 02, MI 5 29 10, MI 5 31 01).
  • Zajištění výuky vlastními pracovníky i vybraných předmětů zahraničními odborníky (realizováno a detailně popsáno v rámci KA12, MO 6 až 22, vazba na MI 5 31 14)
  • Evaluace výuky předmětů, studijní úspěšnosti a naplňování profilu absolventa (realizováno a detailně popsáno v rámci KA12, MO 1 až 22 měsíc).
  • Zřízení stipendijního systému s podporou podniků a nabídka stipendijních míst pro excelentní české studenty (realizováno a detailně popsáno v rámci KA12, vazba na MI 5 43 10, MO 1 až 22).
  • Zajištění zázemí (servisní pracoviště, odborná literatura a další podklady) pro výuku v cizojazyčných programech – výstupem bude zprovoznění:
  • pracoviště pro internacionalizaci, tj. zahraniční akvizice pedagogů i studentů, a navazování spoluprací se zahraničními vysokými školami,
  • pracoviště pro spolupráce s podniky (zprostředkování studentských praxí),
  • anglofonního studijně-pedagogického oddělení pro komplexní podporu programů.

Za obsah odpovídá: Mgr. Eva Lebedová