You are here

Modernizace SW vybavení

KA11
Fakulta dopravní
V rámci klíčové aktivity budou rozvíjeny čtyři specializované pracoviště: 1) Společná laboratoř biometrické identifikace a lokalizace v dopravě 2) Telekomunikační laboratoř kooperativních systémů

ad 1)

Cílem projektu je rozvoj Společné laboratoře biometrické identifikace a lokalizace v dopravě pro účely analýzy, přípravy nových služeb a návrhy praktických aplikací v oblasti identifikace a lokalizace v prostředí Smart Cities. Laboratoř se zabývá využitím biometrických přístupových systémů a identifikací uživatelů za pomoci biometrických znaků (počet osob v dopravním prostředku, identifikace konkrétních osob v dopravním prostředku, přístupové systémy). Pro lokalizaci a identifikaci v rámci Smart Cities laboratoř dále zkoumá využití ID karet a RFID technologií (přístupové systémy, bezhotovostní platby, pohyb a identifikace handicapovaných osob, lokalizace a pohyb zboží). V rámci moderních trendů monitorování dopravy, zkoumá využití bezpilotních autonomních prostředků - dronů. Jedná se zejména o online dopravně inženýrská data jako je např. intenzita (vozidel, pěších), hustota, rychlost, skladba dopravního proudu. Mezi další řešené úlohy patří identifikace objektů nebo lokalizace dronu, mapování dopravních komunikací (parametrů prvků dopravní infrastruktury). Dalším cílem projektu je vytvoření elektronických materiálů pro nově vzniklý předmět bakalářského studijního programu Informační systémy v dopravě v oboru ITS. Dalším cílem je softwarový rozvoj (návrh aplikací) laboratoře pro praktické demonstrace získaných teoretických znalostí studentů. Vybavení bude dále využito i pro výuku předmětu Biometrické metody a studentského projektu Identifikace a její aplikace v oblasti dopravy.

ad 2)

Aktivita je zaměřena na využití výsledků nově vybudované telekomunikační laboratoře kooperativních systémů (C-ITS), a to zejména ve zvýšení expertízy pracovníků této laboratoře, vytvoření laboratorního zázemí pro výuku telekomunikací a dopravní telematiky v rámci bakalářského, magisterského a doktorského studijního programu na Fakultě dopravní. Výsledky této aktivity budou nově vytvořené testovací postupy a metodiky pro ověřování vlastností aplikací kooperativních systémů, a to jak v laboratorním prostředí, tak v reálných podmínkách. Tyto postupy budou sloužit i pro laboratorní výuku studentů. Součástí výsledků této aktivity budou rovněž nové studijní materiály pro přednášky, které budou obsahovat nejmodernější poznatky v oblasti telekomunikačních řešení aplikovaných na dopravu resp. kooperativní systémy, jenž v současné době prožívají obrovský rozvoj a očekává se, že se stanou základním stavebník kamenem autonomního řízení. Cílem aktivity je vytvoření testovacích postupů a metodik pro ověřování aplikací kooperativních systémů (C-ITS). Součástí cílů je rovněž realizace nových studijních materiálů pro výuku telekomunikací v rámci bakalářského, magisterského a doktorského studijního programu na Fakultě dopravní.

Za obsah odpovídá: Ing. Luboš Nouzovský