You are here

Modernizace SW vybavení

KA11
Fakulta elektrotechnická
Aktivita spočívá v návrhu, tvorbě a realizaci Maple Workbooks, dále pak ve zvýšení atraktivity a kvality přednášek pomocí SW pomůcek.

A) Návrh, tvorba a realizace Maple Workbooks

Cílem je navrhnout a realizovat Maple Workbooks (http://www.maplesoft.com/support/help/category.aspx?CID=1399 ) jako soubory interaktivních materiálů pro názornou počítačovou podporu výuky matematických předmětů. Jde zejména o popis abstraktních pojmů z vyšší matematiky, které jsou obtížně představitelné (např. divergence, rotace, konvoluce, Z transformace funkce) a pro výuku v elektrotechnice nezbytných. Matematika je povinným předmětem v prvních ročnících bc. a mgr. studia a zastává roli „síta“, kvůli kterému (spolu s fyzikou) končí nejvíce studentů předčasně studium. Je žádoucí vysvětlovat matematiku co nejsrozumitelněji, aby podíl studentů odpadnuvších kvůli nesrozumitelnému výkladu byl co nejmenší.

 

B) Zvýšení atraktivity a kvality přednášek pomocí SW pomůcek

Podaktivita má za cíl vytváření interaktivních softwarových výukových pomůcek pro přednášky odborných předmětů. Softwarové simulace budou promítány na přednášce, aby studentům názorně ukázaly obtížně představitelné jevy, které se vyskytují v odborných předmětech (např. převzorkování signálu dle proměnlivé vzorkovací frekvence; uplatnění Fourierovy transformace na naměřené hodnoty, aplikace integračního článku atd.) Na rozdíl od výše uvedené podkativity c) Návrh, tvorba a realizace Maple Workbooks, které se zaměřuje na matematiku a musí být vytvářena kvalifikovaným matematikem, tato podaktivita je zaměřena na odborné předměty a musí být vytvářena někým kvalifikovaným v daném problematice. Z toho důvodu byly obě podakivity uvedeny zvlášť. Prioritně budou vytvářeny softvarové pomůcky pro předměty s velkým podílem abstraktního uvažování a s ohledem na množství studentů.

Za obsah odpovídá: Bc. Petr Hájek