You are here

Modernizace SW vybavení

KA11
Fakulta strojní
V souvislosti s neustále se rozvíjející elektronizací studia jak v existujících akreditovaných studijních programech/oborech, tak i v nově připravovaných studijních programech je třeba zajistit dostatečné zázemí pro elektronickou podporu studia.

Stávající počítačové učebny, a to jak centrální – fakultní tak i oborové – ústavní je třeba průběžně modernizovat. Jedná se zejména o modernizaci softwarovou, kdy je třeba aktualizovat licence stávajících programů potřebných pro podporu výuky a současně je třeba pružně reagovat na vývoj v této oblasti stejně jako na vývoj v průmyslové sféře a postupně doplňovat používané programy za nové.

Jedná se zejména o modernizace výpočtových nástrojů (Abaqus, Ansys, Catia, Fluent, …), dále konstrukčních nástrojů (AutoCAD, Inventor, SolidWorks, SolidEdge, …) a v neposlední řadě obecných programovacích jazyků včetně technických aplikací (Java, MatLab, C++, …).

Pro posluchače vytvořit prostředí pro optimální využívání nejmodernějšího softwarového vybavení, a to jak při výuce, tak také při samostatné práci studentů v rámci individuálních projektů zejména v navazující magisterské etapě studia. V návaznosti na KA-10 vytvořit prostředí pro bezproblémový přístup studentů studujících v anglickém jazyce také k cizojazyčným mutacím základních počítačových programů.

Pro studenty vytvořit přehledný jednotný fakultní portál, kde budou přehledně uspořádány dostupné programy, resp. systémy programů sloužící k podpoře výuky, jejich dosažitelnost a podmínky pro použití v rámci fakultní sítě nebo lokálních osobních počítačů studentů.

Moderní programovací vývojová prostředí umožňují vznik zcela unikátních řešení problémů, a to i v rámci studentských projektů tak i na úrovni vyučujících. Fakulta se tak v řadě oblastí dostává na přední místa v rámci dané oblasti v ČR i ve světě (viz 2 176 softwarových produktů evidovaných v databázi https://v3s.cvut.cz ).

Za obsah odpovídá: Ing. Michaela Štěpánková, Ph.D.