You are here

Nové SP

KA12
Fakulta biomedicínského inženýrství
Cílem aktivity je zkvalitnění profilu absolventa současného navazujícího magisterského studijního oboru Civilní nouzové plánování. Bude se jednat o navýšení praktických organizačních a řídících dovedností absolventů s cílem lepšího uplatnění na trhu práce a to zejména v oblastech simulačních a praktických metod vzdělávání pro ochranu obyvatelstva, simulované metody a formy řešení typických krizových situací, praktické a simulované metody řešení CBRN událostí a praktické metody a postupy v medicíně katastrof.

Změna profilu absolventa bude realizována cestou zavedení praktických modulů výuky v oblasti ochrany obyvatelstva, krizového řízení a medicíny katastrof. Praktické moduly budou řešeny ve formě dvoustupňových skupinových cvičení studentů s rozehrami reálných krizových situací, dále jako prakticko-odborné nácviky činností se zaměřením na CBRN a také jako simulovaná PC cvičení s tematikou krizového řízení složek IZS při společném zásahu. Další součástí aktivity bude navýšení kvality praktické výuky v oblasti krizové připravenosti zdravotnictví a medicíny katastrof.

Praktickou náplní aktivity bude příprava, rozpracování a zavedení řady nových skupinových cvičení, praktických nácviku a PC podporovaných cvičení do výuky. Součástí projektu budou stáže učitelů na odborných pracovištích, účast na seminářích a konferencích, nákup odborné literatury a návštěvy externích odborníků.

Hlavním cílem aktivity je rovněž reakreditace  navazujícího magisterského studijního oboru „Civilní nouzové plánování“ se zavedením nových studijních předmětů, metod a postupů ve výuce. K naplnění cílů projektu bude zapotřebí realizovat investiční projekt ERDF pro pořízení potřebného vybavení a materiálu pro výše uvedené aktivity. Plánovaná výuková laboratoř „Simulačních a praktických metod pro ochranu obyvatelstva“ umožní zavézt dva nové praktické výukové předměty „Simulované metody a formy řešení typických krizových situací“ a „Praktické a simulované metody řešení CBRN událostí“ a inovovat i výuku v dalších předmětech tohoto oboru. Laboratoře umožní procvičovat různé typové situace v oblasti krizového řízení a taktéž zpracovat analýzu rizik pro dané situace. Výuková laboratoř „Simulované metody k prohloubení znalostí urgentní medicíny“ umožní zavézt další výukový předmět „Základy urgentní medicíny“, jehož potřeba je, s ohledem na dosud získané zkušenosti, velmi vysoká.

V rámci této aktivity proběhne reakreditace magisterského studijního programu Civilní nouzové plánování a příprava nové výuky s využitím pořízeného vybavení z komplementárního projektu ERDF Laboratoř pro rozvoj magisterského studijního programu Civilní nouzové plánování (Simulované a praktické metody výuky předmětů krizového řízení a urgentní medicíny). Do okamžiku zahájení reakreditované výuky 1.9.2019 budou v této aktivitě přístroje a vybavení z projektu ERDF využívány k přípravě výukových materiálů. Od 1.9.2019 až do konce projektu se v této aktivitě bude pouze sledovat plnění indikátorů projektu; výuka samotná bude probíhat mimo tento projekt.

Za obsah odpovídá: Ing. Roman Potůček