You are here

Nové SP

KA12
Fakulta strojní
V současnosti existují na Strojní fakultě celkem 3 bakalářské studijní programy s celkem 5 obory, dále 4 navazující magisterské studijní programy celkem s 15 studijními obory, 1 Double-degree navazující magisterský studijní program ve spolupráci se 4 universitami a 5 obory. Z toho je plánováno upravit obsah vybraných studijních programů/oborů.

Bc. program:      Teoretický základ strojního inženýrství

Bc. program:      Strojírenství, s obory:  Energetika a procesní technika, Informační a automatizační technika, Technika životního prostředí, Konstruování podporované počítačem

Bc. program:      Výroba a ekonomika ve strojírenství

Navazující Mgr. Program: Strojní inženýrství: s obory:  Aplikovaná mechanika, Biomechanika a lékařské přístroje, Dopravní, letadlová a transportní technika, Energetika, Matematické modelování v technice, Mechatronika, Přístrojová a řídící technika, Procesní technika, Řízení a ekonomika podniku, Technika životního prostředí, Výrobní a materiálové inženýrství, Výrobní stroje a zařízení

Navazující Mgr. Program: Letectví a kosmonautika

Navazující Mgr. Program: Inteligentní budovy

Navazující Mgr. Program: Jaderná energetická zařízení

Navazující Double-degree Mgr. Program: Master of Automotive Engineering

Základem aktivity je inovace stávajících studijních programů ve vazbě na modernizace profilů absolventů těchto programů/oborů:

Teoretický základ strojního inženýrství

Absolvent studijního programu „Teoretický základ strojního inženýrství“ je systematicky připravován pro studium v navazujících magisterských studijních programech technického zaměření. Současně získá i základní přehled o strojírenských aplikacích relevantních pro praxi. Konkrétně se seznámí s nejmodernějšími stroji a zařízeními jednotlivých strojírenských oborů a relevantních teoretických oborů, na kterých získá praktické zkušenosti a dovednosti i pro praxi důležité formující zkušenosti.

Absolvent je schopen systematicky využívat nástroje a prostředky teoretického základu při řešení složitých odborných oborových aplikací. Zvládá rozsáhlý aparát matematiky, fyziky, mechaniky, elektrotechniky, kybernetiky a dalších oborů, stejně jako je schopen řešit úlohy z oblasti konstrukce strojů návazných na materiálové a technologické otázky. V rámci bakalářského studia získal také základní poznatky z oblasti ekonomiky a managementu strojírenské výroby a českého právního systému a informatiky. Na tento studijní program budou navazovat inovované studijní programy/obory/zaměření navazujícího magisterského studia.

Výroba a ekonomika ve strojírenství

Odborný profil absolventa je postaven na předmětech zaměřených do oblasti strojírenské technologie, technických materiálů a ekonomiky spolu s personalistikou. Tento profil je doplněn poznatky z oblasti projektování výrobních procesů a systémů, pomocných a obslužných procesů výroby, podnikové ekonomiky, řízeni jakosti, zpracovaní dat, databázových systémů i prostředků mechanizace a automatizace. Součástí profilu absolventa jsou také nejnovější poznatky z oblasti informatiky a robotiky, které odpovídají současnému trendu vývoje průmyslových podniků v rámci výzvy Industry 4.0.

Tyto znalosti umožňuji absolventům řešit problematiku projektového i výrobně-provozního charakteru nejen v technické přípravě, ale i ve vlastním výrobním procesu. Prohloubeni jazykových a prezentačních znalosti a schopnosti připravuje absolventy na praktické uplatnění ve všech strojírenských a příbuzných oborech, v přípravě výroby v provozu, plánovaní, v řidičích funkcích i managementu, v obchodě, službách i dalších oblastech. Syntéza odborných znalosti ekonomického a technologického charakteru umožni absolventovi řešit ekonomické, projektové i provozní a řidiči úlohy ve výrobě, jak ve velkých podnicích tak i malých společnostech. Absolventi s tímto zaměřením jsou velmi žádaní.

 

Strojírenství - Energetika a procesní technika

Absolventi zaměření Energetiku budou připraveni řešit praktické problémy v různých odvětvích energetiky jak v oblasti výroby, tak i spotřeby elektřiny, tepla a chladu. Konkrétně jde o obory, které se zabývají návrhem, konstrukcí a zejména provozem energetických strojů a zařízení, kam patří kotle, turbíny, chladicí technika, tepelná čerpadla, stroje pro stlačování a dopravu plynů, hydraulické stroje a zařízení na využití biomasy. Absolventi budou také připraveni využívat nejnovějších nástrojů informatiky a řízení k tvorbě inteligentních sítí a zařízení jak v energetice, tak i v teplárenství a chladicí technice. Absolventi naleznou uplatnění v energetických provozech průmyslových podniků i v energetice pro občanskou vybavenost a uplatní se jak v projektových tak technických útvarech profesních energetických organizací.

 Absolventi s užším zaměřením na Procesní techniku naleznou uplatnění zejména v chemickém, potravinářském a spotřebním (např. sklářském, plastikářském, keramickém a papírenském) průmyslu a v podnicích zaměřených na výrobu zařízení a projektování pro tato odvětví. Rozšíření znalostí o procesní technice umožní také uplatnění při čištění odpadních vod a plynů, v biotechnologiích, a při zpracování obnovitelných zdrojů energie (bioplyn a etanol). Absolventi získají nově také znalosti z informatiky a řízení procesů, což jim umožní uplatnění i v projekčních týmech.

 

Informační a automatizační technika

Absolventi získají znalosti ze základů a prostředků automatického řízení, informatiky, technologie přístrojové techniky, programovacích jazyků mikropočítačů a aplikací. Studenti se seznámí s operačními a databázovými systémy a počítačovými modely, absolvují technická a elektrická měření a konstrukční cvičení. Uplatnění absolventů je na různých místech výrobních a technických úseků nebo výzkumu v rámci návrhu, provozu a adaptace řídicích systémů. Dále pak při praktickém využívání informačních systémů a systémů obsahujících prvky vyspělé přístrojové techniky. Absolventi dále získají znalosti z oblasti řízení složitých technologických procesů, fungování systémů virtuální reality v návaznosti na celosvětovou výzvu Průmysl 4.0 (Industry 4.0) a základů kybernetiky a robotiky zejména z pohledu řízení a zpracování informací.

Cílem studia tohoto studijního oboru a celého programu je připravit odborníky schopné samostatné technické práce v praxi podle podmínek stanovených Českou komorou akreditovaných inženýrů a techniků (ČKAIT).

 

 

Konstruování podporované počítačem

Tento program reaguje na aktuální poptávku průmyslové sféry i na aktuální poptávku studentů FS. Předkládané bakalářské studium profiluje absolventy pro všeobecné navrhování technických systémů s počítačovou podporou a v oblastech konstrukce a výpočtů

Absolventi získají z předmětů obecného teoretického základu (matematika, konstruktivní geometrie, fyzika, chemie, počítačová grafika) a průpravných teoretických předmětů s užší vazbou na strojní inženýrství (mechanika tuhých a poddajných těles a prostředí, nauka o materiálu, termomechanika a hydromechanika) znalosti na úrovni umožňující jejich praktickou aplikaci při užívání inženýrských metod. Seznámí se s metodami a prostředky technického a experimentálního výzkumu strojů, stejně jako s prostředky řízení strojů a procesů. Absolvují systematickou výuku konstruování od konstrukce jednoduchých součástí až po návrh sestavy jednoduššího stroje se všemi potřebnými pevnostními výpočty i ekonomickými rozvahami. Získají rovněž solidní základy technologie, stejně jako základy práva a znalost cizího jazyka na střední úrovni. Nedílnou součástí nového profilu absolventa jsou znalosti z oblasti informatiky, robotiky a kybernetiky, které umožní absolventům zapojení do moderních konstrukčních týmů v návaznosti na celosvětovou výzvu Industry 4.0.

 

Technika životního prostředí

Studijní obor Technika životního prostředí připravuje odborníky pro návrh, realizaci a řízení zařízení ovlivňující vnitřní prostředí budov, vývoj a výrobu prvků vytápěcích, větracích a klimatizačních zařízení. Absolventi bakalářského studijního programu Technika životního prostředí jsou odborně připraveni pro řešení úkolů projekční, konstrukční a technologické povahy. Kromě teoretických znalostí základních disciplín, jako je matematika, fyzika, mechanika tuhých a poddajných těles, mají absolventi znalosti i z teorie mechaniky tekutin, sdílení tepla, přenosu hmoty, řízení a automatizace a získávají poznatky o aplikaci těchto disciplín na oboru včetně řešení praktických úkolů. V oborové části studia získá absolvent oboru Technika životního prostředí široké znalosti z navrhování, konstruování, projektování, technologie, montáže, provozu, měření a hodnocení strojních zařízení techniky prostředí – větracích, vytápěcích, klimatizačních zařízení, alternativních zdrojů energií, odlučovacích zařízení a zařízení na ochranu proti hluku. Součástí profilu absolventa jsou také široké znalosti z oblasti informatiky a řízení, které umožní projektování moderních zařízení v rámci projektů „Smart Cities, Smart Grids, …). Absolvent se uplatní v konstrukci strojů a zařízení techniky prostředí, v projekci vzduchotechnických a vytápěcích zařízení, v dodavatelských a realizačních firmách, v provozní a servisní oblasti a může zastávat různé funkce v investičních útvarech, v hygienické službě i v útvarech ochrany životního prostředí státní správy.

 

Strojní inženýrství – Projektování systémů

Technika životního prostředí + Energetika + Procesní technika + Přístrojová a řídicí technika

Absolvováním oborových předmětů z oboru Technika životního prostředí získá absolvent široké znalosti z navrhování, konstruování, vývoje a inovací, projektování, technologie, montáže, provozu, měření a hodnocení strojních zařízení techniky prostředí – větracích, vytápěcích, klimatizačních zařízení, alternativních zdrojů energií, odlučovacích zařízení a zařízení na ochranu proti hluku. V předmětech z oboru Energetika získají studenti komplexní znalosti z energetiky zaměřené především do oblasti vývoje, projektování, konstruování a technologií energetických strojů a systémů. Jsou tedy připraveni řešit teoretické i aplikované odborné problémy v různých odvětvích energetiky, tj. v oblasti výroby i spotřeby elektřiny, tepla a chladu. V předmětech oboru Procesní technika si studenti osvojí moderní metody získávání vědeckotechnických informací, metody experimentálního získávání dat a jejich vyhodnocování. Jsou vedeni k systematickému navrhování a technickoekonomickému hodnocení variant procesů, koncepcí zpracovatelských linek i detailního řešení dílčích systémů strojů a zařízení. Ovládají pevnostní a konstrukční řešení tlakových aparátů i problematiku navrhování výrobních linek. Podstatnou součástí získaných vědomostí je využití výpočetní techniky při vědeckých a inženýrských výpočtech, sběru experimentálních dat, řízení nebo simulaci procesů, při konstruování metodami CAD, projektování a využívání počítačových sítí. Oborové předměty oboru Přístrojová a řídicí technika pak poskytnou absolventovi potřebné teoretické znalosti a praktické dovednosti v oblasti analýzy a identifikace systémů. Modely systémů, které takto získá, budou reprezentovány jak klasickými formalismy, tak i neuronovými sítěmi a fuzzy modely.  Seznámí se s návrhem řídicích systémů. (V rozsahu od klasických lineárních regulátorů, až po nelineární adaptivní regulátory a fuzzy regulátory a zpracováním signálu (V rozsahu od klasických operací potlačování šumu v signálech, až po speciální neuronové filtry).

V souvislosti s těmito znalostmi bude absolvent vybaven dovednostmi využití analytických a identifikačních nástrojů i implementace navržených řídicích systémů v prostředích Matlab/Simulink, Python, LabView, v programovacích platformách C++, Java, v prostředích programování mikropočítačů, a v systémech programovatelných řídicích technologií (zejména s nasazením PLC a průmyslových počítačů v kontextu záměrů iniciativy Průmysl 4.0) a v jednoduchých robotických aplikacích.

Dále se seznámí s aplikací a návrhem informačních a znalostních systémů a v souvislosti s těmito znalostmi bude absolvent vybaven dovednostmi využití analytických a návrhových nástrojů i implementace navržených informačních a znalostních systémů v prostředích MS SQL, UML, v programovacích platformách C++, Java a v prostředích vytváření informačních sítí (zejména v kontextu záměrů projektu Průmysl 4.0).

Aplikace metod řízení a informatiky v oblasti energetiky. (V rozsahu od popisu energetických sítí až po detekci abnormálních stavů energetických sítí metodami Smart Grids.), analýza, návrh a konstrukce přístrojů a zařízení přesné mechaniky. (V rozsahu od přístrojů pro měření klasických veličin (tlaku, průtoku, teploty, apod.), speciálních přístrojů (využívajících mikrotechnologie, ultrazvukové systémy pro detekci vnitřních vad materiálu, speciálních vizualizačních přístrojů, fotoaparátů), systémů vyžadujících čistý provoz, až po přístroje pro podporu přírodovědeckého výzkumu (např.: dalekohledů a teleskopů), technologie přesné mechaniky. (V rozsahu od vlastností speciálních materiálů až po technologické postupy typických pro přesnou mechaniku.) a podpora fyzikálních disciplín pro přesnou mechaniku a optiku. (V rozsahu od speciálních fyzikálních jevů (holografie), přes moderní disciplíny optiky (např. rychlá nelineární optika (NLO)) až po úvod do dnes již samostatných vysoce vyhledávaných disciplín (např. nanotechnologie a fotonika) jsou součástí znalostí a dovedností absolventa programu/oboru.

 

Strojní inženýrství – Konstruování

Dopravní, letadlová a transportní technika + Výrobní stroje a zařízení + Mechatronika

Profil absolventa zaměření Konstruování umožňuje tvůrčím způsobem vytvářet koncepty a detailní konstrukční návrh a dokumentaci navrhovaných strojů a systémů. Absolventi mají potřebné znalosti pokročilých oblastí mechaniky těles, mechaniky tekutin a termomechaniky, pružnosti, pevnosti, životnosti a spolehlivosti strojních zařízení, automatického řízení mechanických systémů. Dále ovládají postupy návrhových metodik a metod podpory tvořivosti inženýra. Jsou schopni analyzovat a specifikovat konstrukční problém, tvůrčím způsobem navrhovat koncepty řešení, provést detailní návrh a optimální dimenzování stroje nebo strojního zařízení, určovat jeho životnost a spolehlivost. Nezanedbatelná není ani schopnost absolventů zvládat metody a prostředky inženýrského experimentálního zkoušení strojů a konstrukcí. Nově je do výuky zařazena práce v systému virtuální reality a dále pak výroba prototypů pomocí 3-D tisku a jejich následné testování v rámci diplomových prací.

V oboru Dopravní, letadlová a transportní technika jsou nově do výuky zahrnuty poznatky z oblasti hybridních pohonů a elektroniky vedoucí k možnosti konstrukce nových dopravních prostředků využívajících nejnovější poznatky vědy a strojírenské technologie ve spojení s informatikou. Nově je do výuky zařazena aplikace metod měření přímo ve vozidle (automobil, kolejové vozidlo) za provozu. V oboru Výrobní stroje a zařízení je nově výuka rozšířena o oblast elektroniky a systémů řízení strojů a zařízení stejně jako řízení kvality výroby na základě nejnovějších poznatků informatiky. Obor Mechatronika již od počátku vyžaduje úzké propojení mechaniky s elektrotechnikou a nově je posílena vazba na zpracování dat a informační systémy využívané v kybernetice a robotice.

Cílem oboru je universální konstruktér, který je schopen pracovat jak v oblasti výzkumu tak zejména vývoje nových strojních zařízení zejména z oblasti dopravní techniky, výrobních strojů a robotů resp. mechatroniky.

 

Strojní inženýrství – Výrobní, materiálové a ekonomické inženýrství

Výrobní a materiálové inženýrství + Řízení a ekonomika podniku + Konstrukce a výroba součástí z plastů a kompozitů (akreditace udělena 13. 5. 2016 do 31. 7. 2020)

Odborný profil absolventa zaměření Výrobní, materiálové a ekonomické inženýrství je v návaznosti na teoretický základ strojního inženýrství dotvářen předměty zabývajícími se volbou konstrukčních a nástrojových materiálů, strojírenskou metrologií, defektoskopií, projektováním, diagnostikou a způsoby predikace životnosti výrobků v náročných provozních podmínkách. Studenti se současně seznamují také s problematikou výrobního managementu, racionalizace výroby polotovarů, technologie montáží a navrhování výrobních systémů. Dále studenti získávají potřebné znalosti z oblasti řízení a racionalizace výroby, managementu a marketingu. Syntéza odborných znalostí z oblasti materiálového inženýrství, strojírenských technologií i ekonomiky umožní absolventům nejen v uplatnění ve velkých strojírenských výrobních podnicích, v malých a středních firmách, ale též v různých výzkumných, projektových a obchodních společnostech i ve státní správě.

V oboru Výrobní a materiálové inženýrství je důraz nově kladen na aplikace moderních výrobních metod v návaznosti na širší využívání nekovových materiálů. Spolu s oborem Konstrukce a výroba součástí z plastů a kompozitů jsou absolventi schopni aplikovat nové technologické postupy, systémy řízení výroby a systémy řízení jakosti v projekci, provozu i kontrole výrobních zařízení. Dále jsou schopni aplikovat v praxi nejnovější poznatky informatiky, robotiky a kybernetiky. V oboru Řízení a ekonomika podniku je kladen důraz zejména na maximální využití dostupných ekonomicko-technických dat a jejich věrohodné zpracování a interpretaci. Absolventi tak jsou schopni připravovat a řídit výrobu a případně predikovat možná rizika do budoucna.

Kombinace studia technických, manažerských a ekonomických disciplín vytváří velmi zajímavý a žádaný profil absolventa. Absolventi mohou najít uplatnění v širokém spektru průmyslových podniků, a to jak v technických a výrobních útvarech podniku, tak také v ekonomické sféře. Získané znalosti a dovednosti předurčují absolventy na pozice středního a vrcholového managementu. Dosažená kvalifikace umožňuje absolventům i uplatnění v obchodních a poradenských firmách, ale také ve státní správě.

 

Strojní inženýrství – Aplikované vědy strojního inženýrství

Aplikovaná mechanika + Biomechanika a lékařské přístroje + Matematické modelování v technice

Absolventi zaměření Aplikované vědy strojního inženýrství jsou schopni tvůrčím způsobem aplikovat znalosti teoretické mechaniky, teorie pružnosti, mechaniky tekutin, termomechaniky, matematického modelování a biomechaniky. Ovládají problematiku sestavení matematických modelů pro analýzu dynamiky soustav, syntézu a navrhování mechanismů, optimální dimenzování strojních součástí, určování životnosti strojních zařízení a prověřování jejich spolehlivosti. Jsou schopni řešit náročné stacionární i nestacionární vnitřní i vnější úlohy mechaniky nestlačitelných a stlačitelných tekutin, teorie tepelných výpočtů strojů a zařízení. Získají také poznatky v řízení mechanických systémů pro aktivní ovlivňování jejich vlastností v mechatronice. Ovládají metody a prostředky inženýrského experimentálního výzkumu strojů a konstrukcí. Absolventi se uplatní všude tam, kde je třeba užít matematické a fyzikální modely a získat užitím modelu poznatky o chování v realitě. Vzhledem ke skladbě absolvovaných předmětů je možné absolventy začlenit přímo do lékařských týmů, protože budou schopni obecně se orientovat v medicínské problematice a efektivně komunikovat s lékařem při řešení společných problémů mimo jiné i proto, že budou prakticky seznámeni s problematikou provozu diagnostických a terapeutických pracovišť nemocnic.

Obor Aplikovaná mechanika umožňuje absolventům získat přehled napříč celou mechanikou kontinua včetně nejmodernějších metod získávání, zpracování a vyhodnocení dat získaných buď výpočty, nebo experimentálně. Rozšíření poznatků z elektroniky, kybernetiky a informatiky umožňuje širší uplatnění absolventů jak ve výzkumných tak i v projekčních týmech. Obor Biomechanika a lékařské přístroje se soustředí zejména do oblastí mechaniky kosterně svalového a cévního systému a nově získávají absolventi poznatky i na úrovni nanostruktur, což spolu se systémem zpracování velkého objemu klinických dat zvyšuje uplatnitelnost absolventů. V oblasti lékařských přístrojů je pozornost věnována zejména elektronice a informatice a jejímu využití v konstrukci přístrojů a zařízení. Obor Matematické modelování v technice připravuje absolventy tvůrčím způsobem aplikovat znalosti teoretické mechaniky kontinua. Ovládají problematiku sestavení matematických modelů, syntézu a navrhování, optimalizaci a dimenzování, určování životnosti a spolehlivosti na základě nejnovějších poznatků při zpracování velkých objemů dat. Jsou tak schopni řešit náročné stacionární i nestacionární vnitřní i vnější úlohy.

Absolventi mohou najít uplatnění v širokém spektru pracovišť od výzkumu, výrobních podniků přes výzkumná pracoviště až po firmy zabývající se prodejem zdravotnické techniky.

 

Letectví a kosmonautika – Letadlová a kosmická technika

Absolvent získá hlubší znalosti v základních teoretických a inženýrských disciplínách letadlové a kosmické techniky, jakými jsou např. aerodynamika, mechanika letu, základy kosmonautiky, teorie motorů, pevnost a životnost leteckých konstrukcí, letecké materiály, letecké a kosmické konstrukce, pohon letadel, technologie výroby letadel, spolehlivost letadlové techniky, přístrojové a palubní systémy, navigace a řízení letu, letecký provoz a údržba letadlové techniky a další, které spolu s jazykovou přípravou a výukou managementu a ekonomiky poskytnou studentům dostatečně široký přehled ve studovaném oboru letectví a kosmonautiky a potřebnou přípravu pro nástup do praxe.

Student je volbou skupin výběrových předmětů odborně profilován do jednoho ze čtyř zaměření: Stavba letadel, Letecké motory, Kosmická technika a Bezpilotní prostředky.

Nově získá absolvent aktuální poznatky z oblasti informatiky a řízení včetně nástrojů elektroniky, které jsou využitelné jak ve fázi vývoj, tak výroby i provozu letadlové techniky. Aplikací nejnovějších poznatků z oblasti experimentální techniky je absolvent schopen práce ve vývojových týmech jak v oblasti teorie tak i praktických zkoušek a certifikace zařízení používaných v leteckém průmyslu.

Projektově orientovaná výuka zajišťuje absolventům potřebné zkušenosti s řešením reálných projektů ve spolupráci s průmyslem, připraví na pracovní návyky týmové spolupráce a poskytne nezbytné kontakty s významnými odborníky z průmyslu. Absolvent je tak připraven pro technické, konstrukční, vývojové a řídící funkce v leteckých výrobních podnicích a výzkumných pracovištích, dále v technickoprovozních úsecích dopravních společností, jakož i v oblasti výzkumu a realizace kosmických projektů a bezpilotních prostředků.

 

Jaderná energetická zařízení – Jaderná energetická zařízení

Studijní program připravuje odborníky pro jadernou energetiku. Absolventi získají znalosti v oblasti návrhu, realizace a řízení současných jaderných elektráren a přehled v problematice nových pokročilých jaderných bloků, jejich výzkumu a vývoji tak aby byli schopni podílet se i na programech jejich výzkumu a vývoje. Připravuje tak především odborníky pro návrh a provoz jaderného zařízení jako celku s důrazem na strojní problematiku (systémy jaderné bezpečnosti, technologie chlazení, materiály a jejich životnost, podpůrné technologie jaderných zařízení, problematika palivového cyklu). Zároveň je možné studovat i předměty klasické energetiky a tím získat celkový přehled o problematice energetiky. Nově získají absolventi tohoto programu také znalosti z oblasti zpracování informací, měření a řízení, které rozšíří profil absolventa o možnosti plánování a projekce inteligentních energetických systémů v rámci projektů „Smart Grids“, „Smart Cities“, …

Absolventi se uplatní ve výstavbě a provozování jaderných elektráren i ve výzkumu a vývoji nových pokročilých jaderných zařízení. Cílem studia je připravit absolventy se širokým průřezovým přehledem, kteří by měli najít uplatnění v konstrukci, projektování, výzkumu a vývoji a komplexně tak řešit současnou poptávku po inženýrech v tomto oboru.

 

Průmysl 4.0 (akreditace schválena AK MŠMT ČR v VI/2016 na 4 roky)

Zcela nový studijní program, který teprve budeme zavádět do výuky.

Absolvent oboru „Průmysl 4.0“ získá základní teoretické znalosti potřebné pro návrh a optimalizaci průmyslových výrobních procesů s využitím internetu věcí, služeb a lidí, pro návrh automatizace výrobních strojů a zařízení s užitím informačních technologií, kyberneticko-fyzických systémů a systémů umělé inteligence. Dále je absolvent schopen navrhnout informační systémy pro podnikání a výrobu opět s využitím internetu věcí, služeb a lidí. Absolvent je také schopen navrhnout, modelovat a optimalizovat standardní i pokročilé výrobní technologie, automatizační systémy, mechatronická zařízení a robotické systémy. Absolvent má základní znalosti v modelování, simulaci a optimalizaci mechanických, mechatronických, výrobních technologických systémů, kyberneticko-fyzických systémů a systémů umělé inteligence, reálných a virtuálních systémů, distribuovaných a cloudových informačních a řídicích systémů. Dále má znalosti o podnikání na internetu. Tento studijní program má za cíl připravit absolventy pro zavádění zásadních změn v průmyslu a celé ekonomice způsobených zaváděním informačních technologií, kyberneticko-fyzických systémů a systémů umělé inteligence do výroby, služeb a všech odvětví hospodářství tvořících jádro čtvrté průmyslové revoluce, která stojí na spojení virtuálního kybernetického světa se světem fyzické reality.

 

Tyto studijní obory a programy/obory budou celkově revidovány, upraveny a modernizovány v souvislosti s tím jak se vyvinuly potřeby průmyslu a praxe od doby poslední akreditace. V rámci modernizace budou stávající studijní programy a obory a doplněny o nejnovější poznatky jak z oblasti vědy, tak také z praktických aplikací v průmyslové sféře. Tato modernizace vyžaduje také zásadní modernizaci laboratoří a všech podpůrných pracovišť sloužících pro výuku.

Současně připravujeme další nové studijní programy jak v bakalářském, tak také v navazujícím magisterském a magisterském studiu. Jedná se zejména o celé linie strukturovaných studií v oborech Mechatronika a robotika, Letectví a kosmonautika, Smart structures, Smart product, Průmysl 4.0, resp. Industry 4.0 (dle programu EU).

Za obsah odpovídá: Ing. Michaela Štěpánková, Ph.D.