You are here

Nové SP

KA12
Masarykův ústav vyšších studií
Cílem dílčí aktivity jsou dva nově vytvořené akreditované studijní programy nahrazující původní ekonomicky pojaté programy (na bakalářském a navazujícím magisterském stupni) zajišťovanými na MÚVS. Jejich akreditace směřuje k přeformulaci profilu absolventů a změně struktury programu tak, aby tyto programy byly ekonomicko-technické s důrazem na inovační management, nikoliv pouze ekonomické.

Součástí tohoto záměru je extrémní důraz na internacionalizaci (jak požaduje trh práce), a to jak v podobě zapojení předmětů vyučovaných v anglickém jazyce, tak i vytvoření a zavedení komplexních anglických mutací těchto programů (výuka pouze v anglickém jazyce) a možnost pružně reagovat na aktuální potřeby na trhu práce nabídkou povinně-volitelných specializací při zachování robustního odborného základu, zajišťujícího vysoký standard všech absolventů a dobrou prostupnost obory.

K naplnění tohoto cíle budou směřovat tyto dílčí činnosti a výstupy (některé z nich jsou součástí jiných klíčových aktivit):

  • Zvýšení jazykových kompetencí pedagogů intenzivní jazykovou přípravou, a to v podobě jazykových kurzů či realizací mobilit pracovníků VŠ (realizováno v rámci aktivity zaměřené na vzdělávání zaměstnanců, vazba na MI 5 40 01, MI 6 00 00, realizace v MO 1 až 15).
  • Zvyšování jazykových kompetencí administrativních pracovníku (nepedagogických) zajišťující studijní agendu reagující na nutnost vytvoření anglicky komunikujícího studijního oddělení (realizováno v rámci aktivity zaměřené na vzdělávání zaměstnanců, vazba na MI 5 40 01, MI 6 00 00, realizace v MO 1 až 15).
  • Zvýšení pedagogických kompetencí pedagogů specifickými kurzů pedagogického a osobního rozvoje a dalších dovedností, typově práce s velkými skupinami, tvorba případových studií a výuka na nich založená, práce se studenty se specifickými potřebami, moderní výukové metody a techniky, národnostní a kulturní odlišnosti a jejich dopad na výuku studentů (realizováno v rámci aktivity zaměřené na vzdělávání zaměstnanců, vazba na MI 5 40 01, MI 6 00 00, realizace v MO 1 až 15).
  • Zvýšení odbornosti pedagogických pracovníků o nejnovější poznatky z jejich oborů formou realizace odborných (převážně zahraničních) online školení (realizováno v rámci aktivity zaměřené na vzdělávání zaměstnanců, vazba na MI 6 00 00, realizace v MO 1 až 15).
  • Navazování spolupráce se zahraničními partnery v různých formách (smlouvy o participacích ve studijních programech typu joint/double degree, bilaterální dohody o výměnách studentů a pedagogů, ad-hoc dohody se zahraničními pedagogy o účasti na výuce) s cílem zvýšit počet partnerských univerzit pro výměnu studentů a pedagogů a další spolupráci, zapojení zahraničních profesorů a odborníků do výuky ve studijních programech a možnosti uplatnění absolventů na globálním trhu práce (realizováno v rámci KA08 a KA10, vazba na MI 5 43 10, realizováno v MO 1 až 19).
  • Plánované změny v obou studijních programech:
  • Tvorba nového profilu absolventa s důrazem na potřeby trhu práce. Důvody zásadní inovace profilu absolventa jsou uvedeny v odůvodnění potřebnosti.
  • Formulace cílů studia na úrovni výstupů z učení na základě profilu absolventa.
  • Formulace nové struktury studijního programu včetně doporučených časových plánů studia.
  • Vytvoření nabídky studijních specializací.
  • Vytvoření charakteristik všech studijních předmětů (min. 70 předmětů).
  • Vytvoření jazykové mutace předmětů do AJ obou studijních programů (cca 70 předmětů)
  • Specifikace návaznosti mezi studijními programy.

Výstupem aktivity bude formulovaný profil absolventa, výstupy z učení na úrovni programů, dále nová struktura studia, sylaby předmětů, a to českých i anglických, a připravena veškerá dokumentace pro podání akreditace programu.

Vzhledem k tomu, že předměty budou tvořeny postupně, bude tato činnost probíhat již od počátku doby realizace projektu, tj. v MO 01 a bezprostředně navazuje na průběžné aktivity zahrnuté v aktivity zaměřené na vzdělávání zaměstnanců.

Žádost o akreditaci bude předložena v průběhu roku 2018 (MO 5) s tím, že podle nové akreditace by mělo být vyučováno od září 2018. V případě nastání identifikovaných rizik tyto aktivity proběhnou v roce 2019. Vazba na MI 5 29 00, 5 29 01, 5 29 02, 5 29 10 a 5 31 05.

Vazba na rozpočet: pozice 01_MUVS_Odborný garant; 01_MUVS_Lektor (Platy, DPČ) mzdových nákladů + 100 000 Kč na nákup zahraniční literatury pro studenty a vyučující

  • tvorba nových předmětů či zásadní inovace (40 v ČJ, 70 v AJ) – 45 hodin na předmět
  • obsahová dílčí inovace (30 v ČJ) – 20 hodin na předmět
  • kompletní akreditační spis pro 2 obory v ČJ a AJ – 2x 120 hodin
  • Zajištění výuky vlastními pracovníky i vybraných předmětů zahraničními odborníky. Tato činnost bude probíhat až po získání nové akreditace programu, tj. v MO 6 až 22. Vazba na MI 5 31 14 (absolventi 1. ročníku) na úrovni 400 studentů a MI 5 43 11 na úrovni 36 studentů. Tato aktivita (výuka) není zahrnuta v rozpočtu projektu.
  • Evaluace výuky předmětů, studijní úspěšnosti a naplňování profilu absolventa. Tato činnost bude probíhat po celou dobu konání projektu, na základě výsledků z evaluace bude poskytována zpětná vazba do nové akreditace a následně do výuky.
  • Zřízení stipendijního systému s podporou podniků, zejména pro zajištění průchodnosti vynikajících studentů českého bakalářského programu do navazujícího magisterského programu v angličtině – výstupem budou smlouvy o spolupráci s podniky (MI 5 43 10) a nabídka stipendijních míst pro excelentní české studenty.
  • Zajištění zázemí (servisní pracoviště, odborná literatura a další podklady) pro výuku v cizojazyčných programech – výstupem bude zprovoznění pracoviště pro zahraniční akvizice, spolupráce s podniky (zprostředkování studentských praxí) a anglofonního studijně-pedagogického oddělení pro komplexní podporu programů. Toto pracoviště bude zřízeno v průběhu roku 2019, přípravné fáze budou probíhat již od počátku roku (tj. MO 1 až MO 14). Tato činnost je také součástí KA 08.

Za obsah odpovídá: Mgr. Eva Lebedová