You are here

Podpora stáží studentů

KA13
Fakulta biomedicínského inženýrství
Cílem aktivity je zavedení systému pro podporu povinných řízených praxí v rámci jednotlivých studijních programů akreditovaných na FBMI ČVUT. V rámci této aktivity dojde k optimalizaci systému organizace praxí, která bude vycházet z vytvořeného metodického pokynu a metodických listů (logbooky), které zajistí, že student projde v rámci své praktické výuky všemi pracovišti a činnostmi, které potřebuje znát pro výkon svého budoucího povolání.

Dále dojde k ujednocení postupů při vypisování a zabezpečení povinných praxí (dokumentace, formuláře, záznamy, očkování, ochranné pomůcky, pojištění), ke zpracování metodiky kontroly a hodnocení studenta a zmapování možnosti vykonávání praxí v rámci dalších odborných pracovišť (budoucích zaměstnavatelů).
U jednotlivých studijních programů bude stanovena pozice garanta odborné praxe pro jednotlivý program/obor, kterého stanovuje vedoucí garantující katedry pro daný obor/program) a jeho proškolení. Garantem odborné praxe bude pracovník fakulty, který bude zodpovídat za průběh praxí. Tento garant odborné praxe poskytne studentům konzultace, které napomohou jednak s výběrem místa praxe a rovněž s případným řešením problémů v průběhu vykonávané praxe na jednotlivých pracovištích. Garant odborné praxe bude mít dále za úkol zajistit zpětnou vazbu od studentů a především pracovišť. Ta přispěje k odhalení slabých míst ve vzdělávacím procesu vedoucí k následné optimalizaci odborné náplně výuku s ohledem na požadované praktické dovednosti studentů ze strany potenciálních zaměstnavatelů.
Celý proces bude podpořen SW produktem, tj. IT podporou.
Klíčovými výstupy aktivity budou:
-    WWW aplikace pro systémovou IT podporu,
-    metodické pokyny pro studenty v rámci realizace řízených odborných praxí pro jednotlivé studijní obory a programy,
-    metodické pokyny pro poskytovatele řízené odborné praxe,
-    vzorové náplně řízených odborných praxí pro jednotlivé studijní obory a programy (standardy),
-    vzory dokumentů pro realizaci řízené odborné praxe.
Tato klíčová (dílčí) aktivita souvisí bezprostředně s KA12, DA06, DA07 a DA12 (akreditace, reakreditace oborů/programů).

Za obsah odpovídá: Ing. Roman Potůček