You are here

Akreditační systém

KA14
Celouniverzitní
Klíčová aktivita je zaměřena především na podporu procesů spojených s přípravou nových studijních programů, které budou procházet institucionální akreditací v rámci ČVUT a hodnocením kvality stávajících studijních programů.

Cílem aktivity je podpora komplexního systému v rámci univerzity pro akreditace celoškolských studijních programů a studijních programů uskutečňovaných na jednotlivých fakultách.

V rámci řešení této aktivity bude navržen, projednán a schválen postup pro přípravu návrhů akreditace celoškolských i fakultních studijních programů zahrnující následující fáze:

  • tvorba akreditačních podkladů a jejich schválení na úrovni fakult nebo univerzity (programové rady, vědecké rady, případně jiné orgány – např. nově připravovaná Rada pro vnitřní hodnocení kvality ČVUT),
  • elektronická archivace akreditačních spisů a dokumentů souvisejících s přípravou, projednáváním, schvalováním a zejména s uskutečňováním a koordinováním obsahu jednotlivých studijních programů spojený s hodnocením jejich kvality

V rámci řešení této aktivity bude dále třeba proškolit zejména ty osoby, podílející se na vzniku akreditačních dokumentů – to je množina převážně proděkanů (pro studium, pro vědu a výzkum, pro rozvoj) a garantů studijních programů, pracovníci děkanátů/rektorátu podílející se na administrativě agendy akreditací, apod. Školení nebudou uzavřena ani dalším potenciálním zájemcům z řad akademických i administrativních pracovníků univerzity.

Výstupem aktivity budou také metodické pokyny pro tvorbu studijních programů, v návaznosti na nové předpisy ze strany Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství, který je nástupcem původní Akreditační komise MŠMT ČR.

Za obsah odpovídá: Ing. Bc. Ivan Pravda, Ph.D.